top of page

Persberichten 2019

Veel mensen op de been

bij Triatlon Castricum

CAS1452A.jpg

Start van de eerste shift

CAS1452H kleiner.jpg

Marijke Zeekant als eerste over de finish van de dames

De derde Castricumse Triatlon trok zondag veel publiek. De weersomstandigheden - niet te heet - bleken ideaal voor de atleten. Er werden dan ook toptijden neergezet.

Aart Tóth

De recordtijden van Mohammad Maso, de vorige winnaar, werden echter niet geëvenaard. Wel wist Marijke Zeekant (62), die dit jaar al Europees kampioen is geworden in Weert, een toptijd neer te zetten. Voor haar was de 1/8 Triatlon van Castricum een goede voorbereiding op het komende WK in Lausanne, Zwitserland.

Klokslag 14.00 uur werd het startschot of eigenlijk de startfluit gegeven door de Castricummer Marcel de Geest die zijn sporen al verdiend heeft in de Triatlonsport.

 

In zwembad De Witte Brug was dit een attractie op zich, met een qua niveau en prestaties zeer uiteenlopend deelnemers-

veld. Wie uitgezwommen was, ging vervolgens als een speer naar de wisselzone, waar meteen het verschil merkbaar was tussen de geoefende Triatlonatleten en de minder geoefenden. Dat verschil zat hem in de souplesse bij het wisselen van zwemmers- naar wielrenoutfit.

 

Alle deelnemers werden flink aangemoedigd langs het parcours. In de slotserie, het hardlopen, was duidelijk te merken dat de atleten het fysiek minder zwaar hadden dan vorig jaar, toen de temperaturen veel hoger waren en er een enorme hoeveelheden water doorheen gingen.

LEERMOMENT 

Op de organisatie van de Triatlon viel weinig tot niets aan te merken. Hoewel er bewoners waren langs het parcours die hun auto vergeten waren te verplaatsen, liep alles toch op rolletjes.

De 90 vrijwilligers hadden hun handen vol aan het opzetten en afbreken van het parcours met dranghekken, het bemannen van oversteekplaatsen en uitdelen van drinkwater. 

Even dreigde het fout te gaan, toen enkele kooplieden van de gelijktijdig gehouden seizoenmarkt na afloop van de markt dranghekken wilden verwijderen om huiswaarts te keren. Dit terwijl de triatlon nog gaande was. Gelukkig kon dit worden voorkomen en bleven ongelukken uit. Desalniettemin een leermomentje.

 

WINNAARS 

Helaas ging de officiële prijsuitreiking door burgemeester Toon Mans niet door, omdat gelijk met de Triatlon de WK-finalewedstrijd USA-Nederland gespeeld werd - dit was te volgen op een videowall op het Dorpsplein vlakbij de finish. De aandacht moest dus verdeeld worden tussen triatlon en voetbal.

 

Voor wie de uitslag van de triatlon heeft gemist, nog even de nummers 1 t/m 5 op een rij.

HEREN

1. Leander van Diggelen Nieuw-Vennep (startnummer 17) 2. Sjors Groot Uitgeest (35)

3. Alex Admiraal Castricum (4) 4. Dirk Goldebeld Wormer (26) 5. Tako Tabak Castricum (87).

DAMES 

1. Marijke Zeekant Amsterdam (startnummer 1) 2. Lindsay van der Meer Castricum (14)

3. Danielle Schneider Geldermalsen (98)

4. Manon van Tunen Heemskerk (19) 5. Iverna Creton Castricum (97).

CAS1452I.jpg

Speaker Peter van Raalte in gesprek met Marijke Zeekant

Upgrade 70 vrijwilligers Triatlon

Super inzet voor succes

Nog even ‘De puntjes op de i’ voor de vele vrijwilligers van de Triatlon 7 juli. Deze werden nog even bij elkaar geroepen bij clubMariz om de laatste instructies in zich op te nemen.

 

Niets wordt immers aan het toeval over gelaten, alles moet subliem verlopen. Vanaf de start in zwembad De Witte Brug, de wisselplaats om op de fiets te gaan en uiteindelijk de spurt aan te zetten, er mag niets misgaan.

 

Aart Tóth

 

Natuurlijk kunnen de 70 vrijwilligers en de 20 coördinatoren geen invloed uitoefenen aan de sportieve prestaties van de deelnemers, die moeten dat zelf doen.

 

Maar ze kunnen wel zorgen dat die prestaties niet in negatieve zin worden beïnvloed doordat er toeschouwers zijn die zich niet kunnen gedragen.

Daar wordt dus op gelet door de vrijwilligers die uiterst gemotiveerd klaarstaan het ieder naar de zin te maken.

Velen van die vrijwilligers staan al voor het derde jaar klaar om het evenement te laten slagen en het daarbij de Castricummers maar ook bezoekers van buitenaf naar de zin te maken. “Er is nog zorgvuldiger gekeken naar alle zaken rondom veiligheid en het aantal EHBO’ers”, volgens coördinator Michel Steeman. Dan alleen zullen bezoekers en deelnemers het komende jaar, met de vierde editie van de 1/8 Triatlon van Castricum, weer een bezoek komen brengen.

CAS1449.JPG

De grootste groep gemotiveerde aanwezige vrijwilligers Triatlon Castricum klaar voor de start.

foto Aart Tóth

Organisatie Triatlon in het nieuw

CAS1448.jpg

Uitstraling ten top

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, maar het is toch nog op tijd in orde gekomen. We hebben het hier over de nieuwe evenementkleding voor de organisatie van de Triatlon Castricum.

 

Geen overbodige luxe natuurlijk, zeker in het kader van veiligheid van deelnemers en bezoekers, herkenbaar te zijn en enige uniformiteit uit te stralen.

 

Aart Tóth

 

Gelukkig was daar “Top Sports Wear” uit de Torenstraat die zich spontaan aanbood hierin te bemiddelen, voor de productie zorg te dragen en zelfs de kosten te dragen. U zult begrijpen de Stichting Triatlon Castricum, die het evenement alleen kan organiseren door sponsorbijdragen, sprong een gat in de lucht.

Het is dat er geen duikplank is in zwembad

De Witte Brug, anders waren ze daar ook nog vanaf gedoken. 

 

We zullen ze dus tegenkomen zondag de 7e juli tijdens de 3e Castricumse 1/8 Triatlon, in opvallende outfit de regelaars.

 

Aan toeschouwers misschien overbodig, toch nog even het verzoek de aanwijzingen van de organisatoren op te volgen om er zeker van te zijn dat dit geweldige sportgebeuren tot een sportief veilig einde komt. Dan blijken er alleen maar winnaars te zijn. Hulde!

U ziet de betrokkenen op de foto v.l.n.r.

Ilona Duin (zwemmen), Michel Steeman (parcours), Robert Kool (finish), Hans Touber (wisselzone), Carin Schellevis (aanmelding), Wim Kruijswijk (materialen), Ramon van Velzen (vrijwilligers), Ruud IJssendijk en Gert Stoppels (algehele coördinatie), waarbij Wilco van Pel ontbrak.

Publiekstrekker Mo niet bij Triatlon

Marijke Zeekant sublieme vervanger

Het was lang spannend of de professionele Triatlonatleet Mohammad Maso weer de publiekstrekker zou worden tijdens de 3e Castricumse 1/8 Triatlon. In 2018 duidelijk de motor tijdens het zwemmen, fietsen en zeker het hardlopen. Het is dan ook om je ‘petje af’ te nemen wat hier gepresenteerd werd door Maso. De Triatlon van Castricum is voor hem een soort trainingsrondje ter voorbereiding van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

 

Aart Tóth

 

Helaas zit Mo op dit moment in Kirgizie voor een belangrijke wedstrijd om door te reizen naar de volgende wedstrijd. Maar er is nog een publiekstrekker, te weten Marijke Zeekant, Wereldkampioen 2017, Europees kampioen 2019 in Weert en binnenkort weer Wereldkampioen in Lausanne.

Dan nog even wat cijfers over de komende 1/8 Triatlon van Castricum.

 

Er zijn maar liefst 240 deelnemers, waarvan 174 mannen (72%), 66 vrouwen (28%).

 

Daarvan zijn 142 Castricummers (60%), waarvan de jongste 16 jaar en de oudste 64 jaar is. De snels opgegeven zwemtijd is 6 minuten en de langzaamste 37 minuten.

 

Mede door inzet en sponsoring van Castricumse ondernemers en particulieren is Mo een soort vertegenwoordiger van de gemeente Castricum, maar helaas niet aanwezig.

 

Desondanks zal de Triatlon Castricum een groot succes worden is de verwachting, of Mo er wel of niet bij is.

 Nico Hes & Rutger van der Klip

wijzen de weg

CAS1440.JPG

Nico Hes en Rutger van der Klip. Foto Aart Tóth.

Nog even en het Triatlon spektakel gaat beginnen. Het hart van Castricum zal vollopen met bezoekers van de seizoen-

markt en toeschouwers van de 3e Triatlon.

 

Daar zitten nogal wat veiligheidsmaatregelen aan vast, afgedwongen door de gemeente en Triatlonbond. Niet voor niets natuurlijk, want niemand zit te wachten op ongelukken.

 

Om die maatregelen in goede banen te laten lopen zijn er vrijwillige Verkeersregelaars, waaronder Nico Hes en Rutger van der Klip. Aart Tóth

Beide zijn vrijwilligers vanaf de eerste Triatlon, dus gaan voor de 3e keer hun inzet tonen. Nico Hes (58) heeft zich vrijwilliger opgeworpen voor de opbouw, wat kilometers dranghekken inhoudt en creëren van oversteken op het parcours. “In het verleden zorgde de opbouw wel eens voor problemen, zoals het afsluiten van de Dorpsstraat en er nog een dienst moest plaatsvinden in de Dorpskerk. Veelal slecht ter been zijnde bezoekers konden toen de kerk niet bereiken. Dat is nu goed geregeld, dus geen problemen meer”, volgens Nico.

Tijdens het gesprek klonken er opeens gillende geluiden uit een kooi. “Niets aan de hand, dat zijn mijn cavia’s waarvan er een nogal hitsig is” was de uitleg van Nico.

In het dagelijks of eigenlijk nachtleven is Nico vrachtwagenchauffeur bij Appels Transport waar hij hoofdzakelijk nachtelijke transporten rijdt. Zijn tuin bestaat hoofdzakelijk uit fruitbomen en hij heeft ook een Volkstuintje, z’n lust en zijn leven.

 

Rutger van der Klip (32) verdient zijn brood als Landschaps Ontwerper in Utrecht en weet dus een flinke boom op te zetten over natuurbeheer. Ook Rutger weet alles wat “Verkeersregelaar” inhoudt en heeft er net als Nico een cursus voor gevolgd, met een jaarlijkse herhaling en certificaat.

 

“Belangrijkste is tijdens de Triatlon dat alles veilig verloopt en bezoekers zich aan de aanwijzingen houden van de Verkeersregelaars. Dan pas is het een mooi evenement waar zowel vrijwilligers als bezoekers veel plezier beleven”, volgens Rutger.

Aan het eind van de dag is Rutger, als iedereen op het Dorpsplein de winnaars toejuichen, alweer bezig met het verwijderen van de dranghekken en op de vrachtwagen laden.

Nu al hebben ze besloten volgend jaar bij de 4e editie weer startklaar te staan bij de opbouw, afbouw en regelen. 

Twisk en Tiebe startklaar voor

triatlon Castricum op 7 juli

​In de aanloop naar de 1/8 Castricumse Triatlon bericht deze krant regelmatig over de ontwikkelingen rond het evenement. Dit keer een gesprek met twee fanatieke deelnemers. Hoe bereiden zij zich voor?

Aart Tóth

 

Hans Twisk (51) en Martijn Tiebie (40) doen - allebei met hun eigen specialisme - al voor de derde keer mee. In het dagelijks leven is Hans Twisk timmerman bij het bouwbedrijf van zijn broer Twisk Bouw.

37361549-b362-4b29-a0d5-b379d1ec2dd5.jpg

Verder ligt zijn achtergrond in de sport bij waterpolo en is hij dus een volleerd zwemmer. "Dat is dan ook meteen mijn beste onderdeel tijdens de Triatlon, mijn baantjes zwem ik in minder dan acht minuten", zegt Hans. Trainen doet hij wekelijks in De Witte Brug via Aquafit. "Daarnaast loop ik mee in de kwart triatlon in Zandvoort als training voor Castricum, de Dam tot Damloop en de Marathon in Amsterdam. Verder loop ik in de verloren uurtjes door Castricum en omgeving."

 

Ook de Johan Cruijff-loop heeft Hans afgelopen maand volbracht, dus de conditie is op peil voor de Castricumse Triatlon op zondag 7 juli. "Een superevenement" volgens Hans. Intussen is er door Martijn een kop koffie ingeschonken, en duikt Hans op de daarbij gepresenteerde stroopwafels. "Om mijn energie weer op peil te brengen" zegt hij schertsend.


Martijn Tiebie kwam jaren geleden weer in Castricum wonen en ging op zoek naar uitdagingen op sportief gebied. "Ik kon me de 'Dubbele Lus' nog herinneren, maar na wat zoekwerk bleek dat vergeefse hoop. Vervolgens moest ik mijn sportiviteit buiten Castricum botvieren, totdat drie jaar geleden de berichten over een 1/8 Triatlon verschenen. Ik was ongeveer de eerste die zich aanmeldde, geweldig. Na deze eerste Triatlon was voor mij duidelijk dat ik wat conditie tekort kwam. Nu probeer ik mijn loopvermogen via AVC op peil te brengen. En ik doe in de regio mee aan plaatselijke lopen en wielerkoersen om zoveel mogelijk ervaring op te doen om in Castricum triomfantelijk over de finish te komen."

 

Dan nog even voor de sportieve foto in de bijna dagelijkse outfit. Buiten staat een 20 jaar oude brandweerwagen, die van Martijn blijkt te zijn. "Mooie materiaalwagen", scherts Hans, wat inderdaad zou kunnen volgens Martijn. Hij is echter bestemd voor een sportieve reis om ook in gezinsverband de conditie op peil te houden. Rest de heren nog elkaar veel succes te wensen bij de komende Triatlon.

Mohammad Maso bij Triatlon

CAS1229B.jpg

Vincent Meurs, Mohammad Maso en Patrick Kingma voor Triatlon 2018

De publiekstrekker en top Triatlonatleet Mohammad Maso

zal zo goed als zeker ook dit jaar zijn sportieve kunstjes laten zien tijdens de Castricumse Triatlon op zondag 7 juli. Patrick Kingma en Vincent Meurs, zijn persoonlijke belangenbehartigers, kunnen niet laten dit nu al kenbaar te maken.

 

Mo, zoals hij kortweg genoemd wordt is vaak te vinden op de baan van AV Castricum en bij Cross-fit.

Ook in zwembad De Witte Brug gaat hij als een speer door het water, alles in voorbereiding op de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Mo hoopt u langs het parcours tegen te komen zondag 7 juli.

IMG_2539.jpg

Triatlon op de rit, vrijwilligers welkom

Organisatie en coördinatoren bijeen, v.l.n.r. Hans Touber, Ramon van Velsen, Wim Kruijswijk, Michel Steeman, Carin Schellevis, Gert Stoppels, Robert Kool, Ilona Duin en Herman Rijsdijk.

Maar liefst negen Triatlon vrijwilligers kwamen opdagen om te horen wat er van hen verwacht wordt tijdens de derde Triatlon van Castricum op zondag 7 juli. Sommigen hadden bij de voorgaande editie(s) al ervaring

opgedaan, maar het geheugen opfrissen kan uiteraard geen kwaad.

 

Bij clubMariz werden alle zaken - vanaf de inschrijving tot aan de finish - uitgebreid doorgesproken.

Record bij inschrijving Triatlon

Triatlon first bij Ramon van Velzen

Wat een belangstelling voor de 1/8 Triatlon van Castricum die op 7 juli wordt gehouden en Castricum op z’n kop zet!

 

In een recordtijd van 10 dagen na publicatie dat er ingeschreven kan worden als deelnemer is het maximale aantal inschrijvingen bereikt. Een unicum, met de opening van inschrijving op Valentijnsdag 14 februari, was de limiet na tien dagen bereikt van 240 deelnemers bereikt.

Het is nog wel mogelijk om via de site triatlon-castricum.com op de wachtlijst te komen, wat vorig jaar positief tot gevolg had, dat alle personen van de wachtlijst toch mee konden doen.

 

Voordeel daarbij is dat je pas inschrijfgeld betaalt als je werkelijk de derde 1/8 Triatlon van Castricum deelneemt.

Aart Tóth

Hij is er helemaal vol van, de 43-jarige Castricummer Ramon van Velzen. Op en top sporter van niet alleen de Triatlon van Castricum de 7e juli, maar pikt ook nog even de Marathon van Leiden mee op 19 mei. Ook de eerste Triatlon van 2017 was hij van de partij en raakte helemaal betrokken bij dit geweldige gebeuren.

 

Dat resulteerde in 2018, dat hij mede door plaatsgenoot Michel Steeman, zich ging bezighouden met de organisatie als coördinator vrijwilligers. Daar zit namelijk nogal wat aan vast. Probeer maar eens tig vrijwilligers te motiveren hun vrije zondag te besteden aan een geweldig evenement als de Triatlon Castricum.

CAS1369.JPG

Ramon van Velzen in training voor Triatlon Castricum. foto Aart Tóth

Dat begint al met het uitzetten van het parcours en wisselplaats. In het zwembad, waar het eerste onderdeel wordt afgewerkt, is het nog aardig te behappen, maar op de wisselplaats parkeerterrein zwembad is het verkleden en vervolgens op de pedalen.

​ “Dat moet soepel verlopen, zodat er geen hinder ontstaat.

Daarbij zijn medewerkers van de Triatlonbond die dat in de gaten houden en de tijdsregistratie regelen”, volgens Ramon.

Ramon van Velzen, in het dagelijks leven ICT-er bij ABN-AMRO, was in zijn jeugd ook vaak te vinden op de atletiekbaan van AVC op de Zeeweg. “Tot zelfs in Frankrijk werd ik herinnerd aan het Triatlon gebeuren in Castricum tijdens kennismakingen”, nogmaals Ramon.

 

Onder zijn medesporters leeft het Triatlongebeuren in Castricum ontzettend, net als bij de Cross-fit-groep, die weer van de partij zullen zijn de 7e juli.

 

Deze groep is nu al wekelijks in de Witte Brug te vinden voor de zwemtraining. De inschrijving is inmiddels gestopt bij het maximaal aantal deelnemers van 240. Er is wel een wachtlijst die eventuele afvallers opvult.

 

Opvallend is nu al dat bij de deelnemers nu al is waar te nemen, dat ze er alles aan doen om de Triatlon tot een goed einde te brengen.

 

“Uiteraard kunnen wij nog meer vrijwilligers gebruiken in de rol van op- en afbouwers, bij inschrijving, maar ook verkeersregelaars zijn welkom om alle oversteken en afgesloten straten veilig te handhaven. Via een cursus wordt men op de hoogte gebracht wat verkeersregelaar inhoudt”, volgens Ramon, met aanvullend “Ook toeschouwers die langs het parcours wonen kunnen zo dicht bij huis iets betekenen in de organisatie”.

 

Schroom dus niet en kijk voor info op triatlon-castricum.com of mail naar triatloncastricum@gmail.com

Aart Tóth

Voorbereidingen in volle gang

CAS1227J.jpg

Beeld van 2018, een spannend sportief gebeuren. Foto archief Aart Tóth

Net als de twee voorgaande Triatlons zal het centrum van Castricum weer op z’n kop staan met duizenden bezoekers van de Triatlon, maar ook de seizoenmarkt. Het Bakkerspleintje zal naar verwachting weer ingericht zijn voor sportverenigingen als korfbal, schaken, judo, fitness, crossfit en zo meer om zich te presenteren.

 

Live muziek

Ook de horeca zal uitstekend inspelen op de vraag naar gezelligheid en spanning, met heerlijke terrassen en natuurlijk na afloop van de Triatlon, live muziek op het Dorpsplein.

 

Trainen

Er is nog tijd genoeg om te gaan trainen voor de Triatlon met zwemmen in de Witte Brug, fietsen door de duinen van PWN net als hardlopen.

Het parcours zal naar verwachting weinig afwijken van 2018, dus volop kijkplezier en vermaak.

Vrijwilligers en sponsoren

De organisatiecommissie bestaande uit Wilco van Pel, Michel Steeman, Gert Stoppels en Wim Kruijswijk gaan er samen met de coördinatoren en vele vrijwilligers de schouders onder zetten om er een mooi en sportief evenement van te maken.

 

Meer vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen met opbouwen, afbreken of als verkeersregelaar, kunnen zich melden via de website.

 

Potentiële sponsoren, ze kunnen niet zonder, mailen hun verhaal met gegevens waarna contact wordt opgenomen en er een tegenprestatie mogelijk is. Aart Tóth

bottom of page